Suomen kaupalliset kiinteistömarkkinat piristyivät selvästi loppuvuonna 2013. Viimeisen vuosineljänneksen aikana kauppoja tehtiin yhteensä €1.18MRD arvosta, josta pelkästään joulukuu oli lähes 700M€.

Yhtenä suurimmista kaupoista esiin nousee Cornerstonen saksalaiselle Allianzille myymä 50% osuus Kampin kauppakeskuksesta, joka niin ikään toteutettiin joulukuussa. Muita suuria kauppoja vuonna 2013 olivat mm. UPM:n uuden pääkonttorin myynti saksalaiselle sijoittajalle, sekä Trevian Asset Managementin kesäkuussa hankkima 15 hoivakiinteistön kokonaisuus. Datschan transaktioseurannassa on mukana kaikki yli 4M€ suorat ja yhtiömuotoiset kiinteistökaupat Suomessa.

“Suomen transaktiomarkkina on piristynyt selvästi loppuvuotta kohti ja silmäänpistävää on että joulukuu vastasi euromääräisesti mitattuna neljäsosasta koko vuoden markkinasta. Vuodenvaihde toimii tietenkin vedenjakana monessa kaupassa, mutta olisi hienoa jos sama trendi jatkuisi myös vuoden 2014 alkaessa”, toteaa Datschan Suomen maajohtaja Sami Vaateri. Suomessa transaktiomarkkina on jäänyt karkeasti vuoden 2009 tasoille ja alan perinteisesti käyttämä voluumi on pyörinyt €2MRD vuosittaisella tasolla. “Lähtötilanne vuodelle 2014 on hyvä ja mikäli maailmantalouden piristyminen jatkuu, tulemme näkemään myös enemmän kiinteistökauppoja vuoden 2014 aikana”, jatkaa Vaateri.

Datscha seuraa myös kiinteistökaupoissa toimivien myyjän neuvonantajien markkinaosuutta omassa transaktioseurannassaan ja Kampin kauppakeskuksen kaupassa neuvonantajana toiminut Leimdörfer oli euromääräisesti mitattuna ensimmäisellä sijalla. Toisena oli Newsec Advice ja kolmantena Finadvice. “Suomen kiinteistömarkkinan läpinäkyvyys on perinteisesti ollut melko heikko ja yritämme sitä omalla seurannallamme parantaa. Neuvonantajaosuuksissa korostuvat kaupat joissa tiedot neuvonantajista julkaistaan ja kaikissa kaupoissa näin ei edelleenkään tehdä”, toteaa Vaateri. “Aloitimme reaaliaikaisen transaktioseurannan marraskuussa ja vastaanotto markkinassa on ollut erittäin hyvä. Markkinaosuus on karkea tieto tämän hetken suurimmista kiinteistöalan neuvonantajista, mutta tiedot tulevat tarkentumaan ajan kuluessa eteenpäin”, hän jatkaa.

 

January 8, 2014