Datschan viimeisimmät tilastot osoittavat, että Suomen kiinteistömarkkinoiden hyvä vire jatkuu. Tilastot osoittavat myös, että ulkomaisten sijoittajien kiinnostus suomalaisiin kiinteistömarkkinoihin pysyy edelleen vahvana. Sekä 2016 että 2017 olivat ennätyksellisiä vuosia kaupallisille kiinteistömarkkinoille Suomessa ja 2018 on osoittautunut myös vilkkaaksi vuodeksi kiinteistökauppojen osalta. Lokakuun loppuun mennessä kiinteistökauppoja on toteutettu 7,5 miljardilla eurolla, mikä on 3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Suomen talouden kasvu on syy kiinteistömarkkinoiden korkeisiin kasvulukuihin. Suomen BKT on kasvanut 2,8 prosenttia vuonna 2018, mikä tarkoittaa kasvua kolmannen peräkkäisen vuoden ajan. Työttömyysaste on nyt myös alhaisimmillaan vuoden 2011 jälkeen.

”Suomen talous on kasvamassa kymmenen vuoden stagnaation jälkeen ja kasvu on jopa ylittänyt Ruotsin tietyin ajanjaksoin”, sanoo Kristina Andersson, Datschan Head of Research.

Ulkomaisen pääoman osuus on edelleen suuri. Viime vuonna ulkomaisten ostajien osuus oli 70 prosenttia, kun vuonna 2016 osuus oli 29 prosenttia. Tähänastisesti ulkomaisten sijoittajien osuus on 57 prosenttia.

“Alhainen korkotaso euroalueella luo suuria pääomavirtoja kasvaville talousalueille, mikä on tehnyt Suomesta kuuman markkinan. Markkinoiden lisääntynyt aktiivisuus ja houkuttelevat tuottotasot luovat myös hyvät edellytykset investointien lisääntymiselle ulkomailta. Kilpailua on myös vähemmän etenkin Ruotsiin verrattuna.” Kristina Andersson sanoo.

Kiinteistömarkkinoilla toimistokiinteistöjen osuus oli 32 prosenttia. Kaupallisten ja asuinkiinteistöjen osuus oli 25 ja 16 prosenttia. Suur-Helsinki eli Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit muodostavat 54 prosenttia vuoden transaktiovolyymistä.

Datschan transaktioseuranta seuraa kiinteistömarkkinaa lähes reaaliajassa, keräten tiedot kaikista yli 4 miljoonan euron kiinteistökaupoista Suomessa. Tiedot kerätään sekä kauppahintarekisteristä, että yhtiömuotoisten kauppojen osalta alan johtavilta toimijoilta. Lue lisää Datschan transaktioseurannasta.

 

November 16, 2018