Datschan ja LeaseGreenin aamiaisseminaarissa 29.11 todettiin, että vahva tahti jatkuu edelleen Suomen kiinteistömarkkinoilla. Kiinteistömarkkinan tämän vuoden kehitystä ja tulevaisuuden näkymiä avasi Newsec Capital Marketsin osakas Simo Vilhunen. Uusia näkökulmia korjausvelan ja ylläpitokulujen kuolemankierteessä olevien kiinteistösijoitusten pelastamiseen tarjoili LeaseGreenin sijoittajasegmentistä vastaava johtaja Jonni Ahonen.

Kuvaaja: Terho Puustinen

Simo Vilhusen mukaan kiinteistömarkkinoiden vauhti on säilynyt vahvana, pääkaupunkiseudun runsaasta toimitilatarjonnasta huolimatta. Markkinoille hakeutuu monipuolista pääomaa, ja ulkomaalaiset sijoittajat ovat laajentaneet kenttäänsä pääkaupunkiseudulta erityisesti Tampereelle ja Turkuun.

Kuvaaja: Terho Puustinen

Jonni Ahosen mielestä kiinteistösijoittajien kannattaa torjua ikääntyvää kiinteistöä uhkaava negatiivinen kierre jo ennen kuin se ehtii alkaa. Kannattavia korjausinvestointeja pitäisi siksi mieluummin aikaistaa kuin lykätä. Kokonaisuuden arvioiminen tuottaa selvästi paremman tuloksen kuin pieniin paloihin pilkottu analyysi.

Korjausvelkaisten kiinteistöjen energiaremontteihin Ahonen antoi kolmen pointin toimintaohjeen:

  1. Priorisoi korjaukset vuokralaisen tuskan ja säästöpotentiaalin mukaan
  2. Ota kokonaisuus haltuun ja aikaista korjauksia tarvittaessa.
  3. Älä anna nettovuokrasopimusten estää kannattavia korjauksia.

Lue lisää seminaarin aiheesta Terho Puustisen kirjoittamassa artikkelissa.

Kiitos loistaville puhujille ja kaikille osallistujille hyvistä keskusteluista!

Kuvaaja: Terho Puustinen

Kuvaaja: Terho Puustinen

November 30, 2018